BIM staat voor Bouw Informatie Model, en heeft de manier van bouwen 180 graden veranderd. Dat geldt voor aannemers en architecten, maar ook steeds meer voor installateurs. BIM is een samenwerkingsmodel voor alle betrokken partijen. Alleen wanneer alle ketenpartners optimaal samenwerken in één centraal model. Met een goede samenwerking voorkomt u clashes, faalkosten en vertragingen.
BIM is in de installatietechniek ook steeds een belangrijkere rol gaan innemen. Ook u als installateur profiteert van de vele voordelen van BIM. Door efficiënt deel te nemen aan een BIM-traject heeft u bijvoorbeeld al een dikke streep voor op uw concurrenten die dat nog niet doen.
BIM en installatietechniek
Voorheen was BIM vooral aanwezig in de bouwsector. Maar de installatietechniek is een flinke inhaalslag aan het maken. U kunt de beschikbare informatie voor het maken van de installatie modellen halen uit het BIM-model en vica versa. Daarnaast zijn er ook verschillende BIM-bibliotheken beschikbaar, met daarin alle gestandaardiseerde objecten die nodig zijn.
Doordat er veel uniforme en betrouwbare BIM-software te verkrijgen is, wordt het uitwerken van installaties in BIM, alleen maar beter. BIM is in de installatietechniek ook steeds meer een werkwijze die veel gebruikt wodt. En daarmee wordt opgelopen achterstand razendsnel ingehaald.
Met BIM direct betrokken bij ontwikkeling project
Door als installateur deel te nemen aan het BIM-traject bent u al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van het hele project. Dat maakt ook dat u meer inbrengt heeft en u betere en efficiënte oplossingen kunt ontwikkelen. Bovendien bent u en uw ketenpartners verzekerd van de juiste grafische weergaven en daarbij ook de juiste dataset. Iedereen gebruikt dezelfde ontwerp- en installatietekeningen. Daar zit geen verschil meer in. En daardoor is een foutloze communicatie mogelijk tussen modelleur, installateur en fabrikant. Al met al zorgt het BIM-model dat het het bouwproces inzichtelijker wordt.
Voordelen BIM in de installatietechniek
Dankzij de goede communicatie met BIM, brengt het voor u als installateur de volgende voordelen met zich mee:
- Ontwerpen zijn kwalitatief veel beter
- Versnelling van de bouwtijd
- Bouwkosten vallen lager uit
- Geen (vervelende) verrassingen achteraf
- Zeer eenvoudige toegang tot meer informatie
- Reductie van faalkosten
- Ook geschikt voor kleinere projecten
Naast het bovenstaande ritje is het werken met BIM ook goed voor het imago van uw bedrijf en/of het verbeteren ervan. Ook wordt u aantrekkelijker als werkgever. Met name voor jongeren.
Steeds meer een vereiste
Eigenlijk wordt het werken met BIM in de installatietechniek ook steeds meer een noodzaak. Getuige ook dat al veel bedrijven in deze sector ermee werken, en u niet achter wilt lopen op uw concurrenten. Maar ook om als bouwgerelateerd bedrijf in te kunnen schrijven op aanbestedingen, is het werken met BIM al vaak een vereiste.
Software voor BIM installatietechniek
Overstappen op BIM? Er zijn verschillende softwarepakketten op de markt. En zo ook speciaal voor de installatietechniek. De meest bekende zijn Revit, DDS-CAD en Stabicad LT. Bij de eerstgenoemde zult u zien dat u vaak nog wel een een extra softwareapplicatie er ‘bovenop’ moet kopen, omdat essentiële functies en benodigdheden missen. U kunt een pakket kopen maar ook huren.