HET AANLEGGEN VAN EEN PE WATERLEIDING

In dit blog willen wij u enkele wetenswaardigheden onder de aandacht brengen over het aanleggen van een waterleiding voor beregening of voor een watertappunt in uw tuin. De zogenaamde PE flexibele slangen van polyetheen, ook wel thyleen of tyleen genoemd, zijn voorzien van een KIWA keur en hierdoor uitermate geschikt voor drinkwater. De PE slang is voorzien van blauwe strepen en kan binnenshuis, in de stal of in de schuur worden gebruikt, maar is ook perfect geschikt in het land als aanvoerleiding naar een drinkbak voor het vee. Ook kunt u de PE tyleenslangen prima gebruiken in een beregeningsinstallatie. PE flexibele slangen zijn minder vorstgevoelig en zeker flexibeler als slangen die gemaakt zijn van PVC.

DE BEREGENINGSINSTALLATIE

Indien het u de tijd ontbreekt om uw tuin zelf te besproeien en te beregenen dan kan het een goed idee zijn om een beregeningsinstallatie aan te leggen. De constante waterdosering zorgt tegelijkertijd veelal voor mooiere planten, struiken, bomen en bloemen. Ook hoeft u niemand meer lastig te vallen met de vraag of die uw planten water zou kunnen geven of uw gazon zou kunnen besproeien. Een beregeningsinstallatie is met name voor uw gazon en eventuele jonge aanplant een uitkomst. Omdat het in de winter in ons land nog steeds kan vriezen, maken we gebruik van tyleenslangen. Deze PE slangen zijn flexibele leidingen die goed te buigen zijn en daardoor gemakkelijke te leggen zijn. Om een beregeningsinstallatie goed te laten functioneren is het belangrijk de juiste diameter van de slang te kiezen. Bij een te kleine diameter wordt de doorstroming van het water snel belemmerd en kunnen er drukverliezen optreden waardoor de installatie mogelijk niet goed meer zou kunnen werken.

HET WATERTAPPUNT

Een watertappunt in uw tuin aanbrengen is geen overbodige luxe. Vooral handig in grotere tuinen en landgoederen. Op zulke plekken kun je weer andere watergerelateerde zaken zoals een spa of een drinkbak voor het vee aanleggen. Of uw tuinslang eraan klikken waardoor u niet met kilometers (☺) lange slangen in de weer moet. Maar het is ook geen sinecure. Maak gebruik van de juiste materialen, de juiste kunststof slangen, zoals de PE flexibele tyleenslang. Ook het koppelen van PE slangen is belangrijk en kan op verschillende manieren. Bij kleinere diameter slangen kunt u de koppelingen knellen, bij grotere diameters worden de verbindingen aan elkaar gelast. Er zijn verschillende soorten knelkoppelingen verkrijgbaar waarmee tyleenslangen aan elkaar verbonden kunnen worden. Bovendien kan gezegd worden dat de meeste knelkoppelingen zonder speciaal gereedschap gemonteerd kunnen worden.

ONDER DE GROND

De PE waterleidingen liggen verborgen onder de grond. Zo zijn ze aan het oog onttrokken,  maar doen zij wel hun werk. De vorstbestendige tyleenslangen brengen het water naar de juiste plekken, zodat uw tuin, gazon en borders een lust voor het oog blijven.

AUTOMATISCH WATER

Het hele jaar door automatisch water voor uw begroeiing. Hoe fantastisch is dat? U bent verzekerd van prachtig bloeiende planten en een schitterend gazon. U kunt eindelijk heerlijk gaan genieten van uw tuin. Water geven met de gieter of slepen met de tuinslang naar moeilijk bereikbare plekjes is niet meer nodig! U kunt eens lekker op vakantie gaan en de tuin voor zichzelf laten zorgen. De beregeningsinstallatie doet zijn werk zonder dat u hoeft in te grijpen. De juiste materialen kunnen bedrijven vinden bij BUMA Handel.